Objavljeno: 08. 08. 2019 - 5:40
Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Samsung je upravo nadogradio S9 obitelj s noćnim modom fotografiranja, koji postoji na S10. Kakav je Samsung S9+ u usporedbi sa S10+ u low light uvjetima?

 

Samsung Galaxy S10+ me isprva razočarao s kamerama. Konkretnije;: s glavnom kamerom, dok su selfie i posebno širokokutna jako dobre.

Ali glavna nije ništa posebno, prve usporedbe su pokazale da je tu negdje kao i kamera na S9+, što nije loše ali nipošto nije pohvalno za novi, atraktivni flagship mobitel.

No od tada je Samsung napravio tri veće nadogradnje kamere na S10+, gdje je prvo izdvojio Night Mode (originalno je bio dostupan samo na automatici) i zatim ga u dva navrata vidljivo poboljšao.

Poboljšane su i fotografije na automatici. No i dalje nisam sasvim zadovoljan: Samsung S10+  zna napraviti  loše fotografije na F2.4, ISO 250 – ISO500, s iznenađujuće mnogo šuma i lošim detaljima. Stvar je do softvera, očito, koji bi mogao ostaviti i više detalja na fotografijama općenito…

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Lijek? Prebacite na ručni mod kamere, stavite F1.5 otvor blende i manji ISO, i voila – dobit ćete znatno bolje fotografije. Super je što je Samsung S10+ pametan, pa pamti postavke na manualnom načinu rada kamere što znatno ubrzava proces fotografiranja, doslovno do točke odaberi mod – point and shoot.

A što je sa S9+? Nije niti on zaboravljen, upravo je stigla nadogradnja koja donosi noćni mod (Night Mode) na prošlogodišnji flagship. Sasvim je prirodno da smo usporedili S9+ i S10+ u tamnim uvjetima, jer su oba u redakciji.

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Krenimo redom, od specifikacija. Koje su identične za glavnu kameru Samsunga S9+ i S10+

  • 1/2.55″ senzor, 1.4 µm pikseli, 12.2 MP, F1.5 / F2.4, 26 mm, OIS + EIS, Dual Pixel, Samsung SAK2L3 senzor (S10+: SAK2L4), HDR Boost, 4K@60 FPS video

Dakle, razlika je samo u senzoru koji je novije generacije, te novijem i sposobnijem procesoru za obradu fotografija (ISP) koji je dio čipseta.

 
 
 

Vidi li se to? Pogledajmo prvo kako radi automatika. Prvo je S9+, slijedi S10+.

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Obje fotografije su dobre, automatika je stavila ISO 800 i F1.5 uz ekspoziciju od desetinke sekunde.

Ono što se vidi jest bolji balans bijele na S10+, S9+ je napravio previše žućkastu fotografiju, što će se pokazati pravilo i u drugim fotografijama. S druge strane, S9+ je čak i nešto bolji sa šumom u tamnim dijelovima.

 

Isti kadar, jednako malo svjetla, noćno mod S9+ vs S10+:

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Ovdje je S10+ lijepo odmaknuo. Njegov noćni mod danas donosi jako dobar balans ekspozicije i vjernosti boja, koja je vidljivo lošija na S9+. Razina detalja i šuma je podjednaka, što je ugodno iznenađenje za sada već godinu i pol stari Samsung S9+.

 

Čajnik, malo svjetla, night mode

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Ponovno slična stvar: Samsung S10+ ima izvrstan balans bijele boje, pa su boje vjerne i točne. S9+ ga prati po razini detalja i šuma, ali boje su mu pretople i vuku na žutu.

 

Panorama Zagreba

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Na ovoj fotografiji S9+ se bolje drži, izvukao je više detalja u sjeni i stoga je napravio bolju fotografiju.

 

Tintarnica, jako malo svjetla

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Slabo svjetlo u susjednoj sobi i otvorena vrata jedini su izvor svjetlosti. Nitko “normalan” ne fotografira u tim uvjetima, pa ne iznenađuje mutna fotografija S10+ – iako imam vrlo mirnu ruku – no razlika u balansu bijele se i ovdje vidi u korist S10+.

 

Ruže, žućkasta umjetna rasvjeta

Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+ Night mode dvoboj Samsung S9+ vs S10+

Taman je vjetar zapuhao za fotografiju S9+, stoga zanemarite mutne ruže. Ponovno, razlika u bojama je evidentna u korist Samsunga S10+ kojeg nije omela niti žućkasta umjetna rasvjeta.

 

Zaključak

Samsung S9+ je s novom nadogradnjom postao sposoban noćni izvođač. U noćnom modu fotografiranja imat ćete više detalja, manje šuma i bolju ekspoziciju. Nažalost, i u pravilu žučkaste fotografije, ali osim toga velike razlike u odnosu na S10+ i njegov noćni mod – nema.

Samsung S10+ je s najnovijim nadogradnjama postao sposoban napraviti kvalitetne low light fotografije. Nisu najbolje na tržištu (Huawei i dalje prednjači s više detalja i manje šuma) ali raduje jako dobar balans bijele boje, što je izuzetno važno za kvalitetnu fotografiju posebno ako je nećete ispisivati ili previše zumirati.

Autor teksta: Saša Kovačićek

https://preporucamo.com/night-mode-s9-vs-s10/2019/06/28/

Moglo bi vas zanimati:

Podijelite:
  Blog - Sve
 
 

eGarner je rastući projekt mladih i entuzijastičnih poduzetnika i zaljubljenika u IT koji za svoju misiju imaju olakšati i pružiti najbolju uslugu svojim partnerima i kupcima.Vizija eGarnera temelji se na potpunoj, kvalitetnoj i efikasnoj usluzi svojim partnerima u području računalne i mobilne tehnologije s ciljem digitalizacije i uvođenja inovativnih rješenja u sektoru prodaje i distribucije te omogućavanja bolje usluge i većeg zadovoljstva krajnjih potrošača.